TBE og vaccine mod dette

 

TBE (Centraleuropæisk hjernebetændelse), er en farlig virus, som nogle skovflåter kan være bære af. TBE kan overføres fra en inficeret flåt til menneske ved flåtbid. Bliver man smittet med TBE-virus, kan virus give infektion i centralnervesystemet. Det er i dag muligt at blive vaccineret mod TBE, men der findes ingen medicin, der kan helbrede TBE. Det skønnes at dødeligheden er 1-2 %.

I Danmark har vi igennem flere år konstateret TBE og særligt på Bornholm, hvor der hvert år er registreret ca. 3 tilfælde af TBE. Ca. 20% af skovarbejdere på Bornholm har dannet antistoffer mod TBE, som er tegn på, at de har været smittet med TBE. I langt de fleste tilfælde har der ikke været sygdom forbundet med smitte med TBE.

I Europa diagnosticeres 4.000–5.000 tilfælde af TBE årligt, og i Rusland er antallet af smittede med TBE ca. 5.000-7.000 årligt.

 

Hvem bør vaccineres:

TBE-vaccinen anbefales til personer, der færdes meget ude i naturen i de områder hvor TBE findes og i de perioder af året, hvor der er risiko for flåtbid, specielt i perioden fra april- til oktober måned. Højsæson for flåter er i perioden fra juli til september. Flåter findes især i højt græs, skovområder og lysninger ved vandløb.

TBE er registeret i Danmark, Sverige, Central- og Østeuropa, Rusland, Sibirien og Balkan. Se TBE-kort her: https://ecdc.europa.eu/sites/portal/files/media/en/healthtopics/emerging_and_vector-borne_diseases/tick_borne_diseases/tick_borne_encephalitis/TBE-epidemiology/PublishingImages/TBE%20Incidence%20sub_National%20level_V03_ZERO.jpg

 

Hvem bør ikke vaccineres:

Du bør ikke vaccineres hvis:

  • Du er blevet akut syg og har feber på vaccinationsdagen.
  • Du er overfølsom overfor et af indholdsstofferne i vaccinen.
  • Du har haft alvorlige bivirkninger ved tidligere vaccination med TBE vaccinen.
  • Du er alvorlig overfølsom overfor Latex.

Personer med kendt neurologiske forstyrrelser henvises til egen læge.

 

Antal vacciner og beskyttelsesvarighed:

Der skal gives 3 vacciner mod TBE med et interval på 1 – 3 måneder mellem første og anden vaccine. Hvis der er behov for at opnå en hurtig beskyttelse mod TBE, kan anden vaccine gives to uger efter første vaccine. 3. vaccine (booster) skal gives 5 – 12 måneder efter anden vaccination, hvorefter der opnås beskyttelse i 3 år. Ønskes der langvarig beskyttelse mod TBE, skal de efterfølgende booster vacciner gives hvert 5. år. Personer over 60 år dog hvert 3. år.

For at opnå beskyttelse i flåtsæsonen (april til oktober), bør de to første doser gives før april måned.

 

De hyppigste bivirkninger:

Der kan forekomme rødme, hævelse og ømhed, der hvor vaccinen er givet, samt hovedpine, kvalme, muskelsmerter, feber og utilpashed.

Alvorlige bivirkninger er yderst sjældne.

 

Graviditet og amning:

Ved graviditet og amning skal du drøfte denne vaccine med dig egen læge.

 

Vaccinen indeholder:

inaktiveret TBE-virus

Siden er opdateret den 20.06.2023

Book tid online
Kom til vaccinationsdage
Kontakt os for spørgsmål