Meningitis – Meningokok A, C, W-135, Y

Meningitis kan skyldes virus eller bakterierne meningokokker (Neisseria meningitidis). Meningitis, der skyldes virus, er som regel ikke farlig, men meningitis der skyldes bakterier, er en alvorlig sygdom, som kræver omgående behandling med antibiotika. Meningokokmeningitis kan give blodforgiftning og-/ eller meningitis, som er hjernehindebetændelse, og sygdomsforløbet kan udvikle sig livstruende over få timer.

Meningokoksygdom findes i hele verden, men ses især i visse lande i Afrika. Meningokoksygsom kan ramme alle, men ses oftest hos børn og yngre voksne. I Europa og USA er der registreret flest tilfælde af meningokoksygdom i foråret og om vinteren.

De hyppigste symptomerne på meningitis er høj feber med temperatur over 39-40 grader, hovedpine, kvalme og opkastninger. Desuden kan bevidsthedsniveauet være påvirket, og der kan opstå nakke- og rygstivhed samt ledsmerter. Ved blodforgiftning hvor der er meningokokker i blodet, kan der opstå små blødninger i huden(petekkier).

Mange raske mennesker er bærere af meningokokker i næse og svælg. Bakterien spredes fra person til person ved host eller nys i form af små dråber. Oftest er det en rask smittebærer, der ved et tilfælde har smittet en anden person.

Der findes forskellige vacciner mod meningokokker, og ved rejse til lande med høj forekomst af meningokoksygdom, anbefales vaccination mod meningokokker af gruppe A, C, W-135 og Y.

 

Hvem bør vaccineres:

Vaccinen forebygger sygdomme som kan opstå som følge af bakterien Neisseria meningitidis. Vaccinen beskytter ikke imod meningitis som skyldes andre mikroorganismer.

Vaccinen kan gives til børn og voksne.

Vaccinen anbefales til personer, der har været i kontakt med en smittet person samt til personer der er i særlig risiko for at blive smittet.

Ved rejse til Mekka kræves det, at man er vaccineret mod meningitis, for at få indrejsetilladelse. Vaccinen skal være givet indenfor de sidste to år.

 

Hvem bør ikke vaccineres:

Du bør ikke vaccineres hvis:

  • Du er blevet akut syg og har feber på vaccinationsdagen.
  • Du er overfølsom overfor et af indholdsstofferne i vaccinen.
  • Du har haft alvorlige bivirkninger ved tidligere vaccination med meningitis vaccine.

 

Antal vacciner og beskyttelsesvarighed:

Varighed og beskyttelse varierer mellem de forskellige vacciner

Ved rejse til Mekka er der et krav om, at vaccination mod meningitis ikke er ældre end 2 år.

 

De hyppigste bivirkninger:

Der kan forekomme rødme, hævelse og ømhed, der hvor vaccinen er givet, samt hovedpine, feber og utilpashed.

Alvorlige bivirkninger er yderst sjældne.

 

Graviditet og amning:

Kontakt din egen læge ved graviditet og amning.

 

Vaccinen indeholder:

Der findes 2 typer vacciner:

Type 1

Vaccinen beskytter mod serogruppe A, C, W135 og Y.

Type 2
Vaccinen beskytter imod serogruppe C

 

Se også under vacciner Meningitis Meningokok B 

 

Siden er redigeret den 04.03.2018

 

Book tid hos os i dag