Malaria

Hvad er malaria og hvordan smitter den?

Malaria er en livstruende infektionssygdom, der skyldes infektion med malariaparasitter og smitter igennem stik fra Anopheles myggen.

Der findes fem arter af malariaparasitter:

  • Plasmodium falciparum
  • Plasmodium vivax
  • Plasmodum ovale
  • Plasmodium malariae
  • Plasmodium knowlesi.

Plasmodium falciparum er den malariaparasit, der er den alvorligste og som er årsag til flest dødsfald.

 

Hvor findes malaria:

Malaria findes primært i tropiske og subtropiske områder, hvor der er varm og fugtigt, og findes kun der, hvor Anapheles-myggen lever. Risikoen for at blive smittet, er størst i Afrika syd for Sahara, og det er også i Afrika at den farlige parasit Plasmodium falciparum forekommer.

Det skønnes, at ca. 300 millioner mennesker hvert år bliver syge af malaria, og ifølge WHO dør ca. 438.000 mennesker af sygdommen hvert år.

Malaria kort: http://www.fitfortravel.nhs.uk/a—z-index.aspx#a

 

Hvordan forebygges malaria:

Der er muligt at forebygge myggestik og dermed malaria på flere måder, når du opholder dig i områder, hvor der er risiko.

1) Anvend myggenet når du sover, og gerne et net der er imprægneret med insektmiddel. Vær opmærksom på at nettet er intakt og fold det gerne ind under madrassen, så der ikke er indgange, hvor myggen kan komme ind.

2) Undgå at sove udenfor og specielt i områder, hvor myg kan lide at leve, fx ved stillestående vand og søer. Sover du i telt, så skal du sikre dig, at der ikke er små huller og indgange, hvor myggen kan komme ind i teltet.

3) Anvend net for åbne døre og vinduer, specielt i aftentimerne, om natten og når solen står op.

4) Anvend myggebalsam.

5) I aften og nattetimerne kan du forebygge myggestik ved at gå med lange bukser, langærmede trøjer eller skjorter og strømper.

6) Malaria-medicin kan forebygge malaria.

 

Malaria medicin:

Ved rejse til lande hvor Malaria findes, hjælper vi med rådgivning i forhold til hvorvidt, det er hensigtsmæssigt at forebygge malaria med medicin, og hvilken medicin der anbefales til det pågældende område. Recept på malariamedicin kan fås hos os.

På Statens Serum Instituts hjemmeside er der under hvert land en oversigt over anbefalede vacciner og hvilken malariamedicin, der anbefales i de lande, hvor malaria findes:

Anbefalet malariamedicin: http://www.ssi.dk/rejser/

 

Siden er sidst opdateret den 04.03.2018

 

 

Book tid hos os i dag